H.iT Webmaster
Numri i postimeve : 493 Filloi me : 20/05/2009 Vendodhja : Kat muj!!Kur Tmuj!!
| Titulli: Shkenca e të ankuarit Sat May 30, 2009 1:05 pm | |
| | Ka njerëz që ankohen vazhdimisht, të tjerë që do të dëshironin ta bënin, por nuk kanë guxim, shumë të tjerë provojnë, por pa rezultat dhe shumë pak të tjerë që ia arrijnë qëllimit, siç ndodh zakonisht në një restorant, kur një person pasi ka pirë një shishe verë, thërret kamerierin dhe i thotë: | "Më falni, e di që jam bërë tapë, por më sillni edhe një shishe tjetër". Të ankuarit është një prej zakoneve të përditshme më të përhapura: u ndodh të gjithëve, në restorant, supermarket, butik, teatër, kinema, stadium, me miqtë, prindërit dhe eprorët. Arsyet janë nga më të ndryshmet: padrejtësi, mungesë respekti, gabime, por nxisin gjithmonë të njëjtin reagim: ankimin.
Tashmë një libër dhe një sajt interneti anglez, japin këshilla mbi argumentin në fjalë përmes një manuali, i cili kryen në një farë mënyre edhe rolin e drejtuesit dhe këshilluesit (për shembull si të kemi sukses pas ankimit). Një psikolog anglez shpjegon në librin e tij "The joys of complaining", të publikuar këto ditë, shumë faktorë që lidhen me ankimin. Shpesh të ankuarit i bën mirë shëndetit, madje të jep një ndjesi lehtësimi dhe nëse nuk të kënaq, të paktën të bën të ndihesh mirë. James Walker, paladin i të drejtave të konsumatorëve, ka hapur një faqe interneti për çështjen ankimin "Disputer. com", ku përmes një forumi, njerëzit mund të përballen me njëri-tjetrin dhe qahen në mënyrë arsyeshme dhe produktive.
Këshillat e përmbledhura nga gazeta angleze "Observer", që para dy ditësh i kushtoi një artikull fenomenit janë të shumta dhe të ndryshme. Njëra prej tyre është: "Prit çastin e duhur, mos humb kohë; mos ngurro, por fillo menjëherë të qahesh". Një këshillë tjetër duket sikur të mëson të kundërtën, por në të vërtetë plotëson të parën: "Ki durim. Mos e lësho veten, mos u dëshpëro, mos hiq dorë, nëse shikon që ankesat e tua të para nuk kanë efekt: shumë kompani ndjekin një politikë precize për çështjen në fjalë, të mos u përgjigjen protestave të para, sepse janë të bindur se konsumatori do të lodhet dhe pas pak kohësh nuk do t‘i shqetësojë më". Një tjetër këshillë është që të mos e humbisni durimin, të mos nxeheni, të mos inatoseni dhe kryesorja të mos ofendoni të tjerët, sepse nëse ndodh kjo atëherë, ajo e juaja nuk do të quhet më "ankesë", por fyerje. Nuk duhet të harroni që hakmarrja është një pjatë që serviret gjithmonë e ftohtë.
"Kompanitë e ndryshme nuk tremben nga inati i një konsumatori", thotë psikologu. "Ankthi i tyre është se mos besimi i një konsumatori të zakonshëm thyhet. Kështu, kur të paraqisni ankesën tuaj, jepini kohë palës tjetër t‘ju bëjnë për vete. E vetmja gjë që duhet të bëni është t‘u thoni: ‘Nga unë nuk do të merrni më asnjë qindarkë‘. Qëndroni indiferentë ndaj ofertave të tyre dhe do të shihni se sa shumë kompani të tjera do të bëjnë çmos për të rifituar besimin tuaj". Gjithashtu, duhet të jeni gjithmonë të qeshur: një batutë, edhe pse nuk ju bën për të qeshur, ka efekt më të mirë sesa një e bërtitur ose kërcënim.
Libri dhe faqja e internetit ju kujtojnë se, zakonisht mënyra më e mirë për të formuluar një ankesë është letra, e dërguar me postë (jo me e-mail), me sistemin e dikurshëm të komunikimit. Funksionon më shumë sesa një ankesë e dërguar përmes postës elektronike e-mail, e bërë me telefon apo ballë për ballë. "Letra perfekte e dhimbjes së barkut", thekson krijuesi i faqes së internetit "Disputer.com" përmban elementë të ndryshëm. Këshilla e parë është të hiqeni sikur jeni të mirinformuar. Pala tjetër lehtësohet kur kupton se konsumatori nuk është i informuar. Këshilla e dytë: tregohuni të besueshëm për të tjerët. Thojuni që "ju keni qenë gjithmonë kompania, restoranti, zyra e preferuar". Firmat e ndryshme e dinë se është më mirë të bësh për vete një klient të ri sesa të ruash një të vjetër. Këshilla e tretë është të zbuloni se si administrohet një firmë, restorant ose dyqan për të cilin dëshironi të ankoheni. Nëse pas 10 ditësh nuk merrni përgjigjen e parë, atëherë mos hiqni dorë derisa të shkoni te drejtori i përgjithshëm. Nëse nuk funksionon as kjo mënyrë, këshilla e fundit është t‘i drejtoheni avokatit. Nëse gjërat nuk zgjidhen as me këtë të fundit, të paktën avokati do t‘iu ngushëllojë për gjithçka që keni nevojë, madje edhe për paratë e humbura.
|
| |
|