ScientisT-BoY Antar/e
Numri i postimeve : 217 Filloi me : 27/05/2009
| Titulli: Vjollca Hoxha: Një vit pas ikjes së Tanit Sat May 30, 2009 3:36 pm | |
| | Bashkëshortja e Dritan Hoxhës, themeluesit të Top-it, në 1-vjetorin e vdekjes së gjeniut që jetonte me 300 km në orë... | Bashkëshortja e Dritan Hoxhës, themeluesit të "Top"-it, në 1-vjetorin e vdekjes së gjeniut që "jetonte me 300 km në orë"
Një vit më parë i ra një barrë jo e vogël mbi supe. Bashkëshorten e Dritan Hoxhës, Vjollcën, bashkëpunëtorët e njohin si nënën e katër fëmijëve, si partnere dhe këshilltare të themeluesit të "Top Medias", por, vitin e fundit, ka ditur të jetë edhe një afariste e shkathët dhe krijuese.
Në këtë përvjetor të dhimbjes, pasi falënderoi të pranishmit në sallë, dhe ata që "nuk mundën të jenë, por që me mendje e zemër janë në këtë takim përkujtimor për Tanin, znj. Hoxha tha:
"Edhe pse një vit më pas, ky mbetet një moment i vështirë. Nuk ka qenë e lehtë për të gjithë ne. Dimensioni publik i figurës së Tanit u pa qartë vetëm pas ikjes së tij. Nuk është e lehtë të mbushësh boshllëkun e krijuar, energjinë dhe dimensionet e themeluesit të "Top Medias".
Kur Tani mbushi dyzet vjeç, në tetor, u drejtova të gjithëve, me fjalët se: "Ëndrra vazhdon". Shtatë muaj më vonë dhe një vit pas ikjes, të gjithë e dimë, e shohim dhe e ndjejmë se kjo është e vërtetë...
Kjo tregon një meritë tjetër të Tanit. Ai ishte i aftë të ndante me ne ëndrrën dhe pasionin e tij. Ndaj, ndarja fizike me Tanin, nuk e zbeh ëndrrën e tij. Derisa vepra e tij është gjallë, gjallë është edhe Tani..."
THANË:
Pirro Milkani, kineast dhe regjisor:
"Gjithnjë kam dashur ta takoj e t'i thosha disa fjalë, t'i shprehja admirimin tim si kineast, si njeri i thjeshtë... Si për koincidencë, dy herë që kam pasur mundësi të jem përballë me të, edhe pse nuk jam i turpshëm në natyrë, e deshi fati që të mos e takoja kurrë.
Kur mbarova filmin tim të fundit dhe pata vështirësi (sepse unë nuk isha si Tani, i përkisja një gjenerate tjetër dhe nuk dija të manovroja si duhet për të realizuar filmin), dikush, ose më shumë se dikush, më tha se këtë problem mund ta zgjidhte Tani. Kam komunikuar me këtë njeri, të cilin sot e kujtojmë të gjithë me admirim dhe dashuri, vetëm përmes sms-ve.
Për më shumë se dy vjet ruajta një përgjigje të tij shumë të ngrohtë dhe shumë njerëzore, ku ai më premtonte se do të më ndihmonte. Fati e solli që më vonë problemet financiare dhe teknike u zgjidhën, por më ka mbetur në mendje respekti i tij për të tjerët dhe për punën.
Edmond Leka, partner biznesi i Dritan Hoxhës:
"Tani që unë njoha, ishte një lider i lindur, një njeri që synonte të ishte i pari, njeri që dinte të ishte vetëm i pari, njeri që nuk kënaqej të ishte vetëm i pari. Ishte një njeri i dashuruar me punën, i dashuruar me atë që krijonte.
Ai nuk ngopej me perfeksionin e asaj që krijonte. Tani i bënte edhe bashkëpunëtorët e tij të dashuronin krijesën e tyre. Ishte një shqiptar krenar, një vrapues i pandalur".
Rudina Xhunga, emisioni "SHQIP" në "TCH":
"Një vit më parë, kur fola për Tanin, isha shumë e emocionuar. Në fakt isha më shumë e frikësuar. Për një kohë të gjatë pasi Tani iku, më ngjante sikur binte tërmet, teksa isha zgjuar dhe isha në gjumë.
Kur Tani iku mendova se do t'i merrte të gjitha me vete, prandaj u frikësova. Por gjatë një viti pa të, nisa të kuptoj diçka, që Tani ma mësoi pas ikjes së tij, me ikjen e tij: Për njeriun, ndonjëherë është fat të ketë në krah njeriun e duhur.
Të ndash me të ëndrrën tënde, ta bësh të ëndërrojë në sinkron me ty, ky ishte sekreti i Tanit. Ëndrra e tij vazhdon, pikërisht sepse ishte edhe ëndrra jonë".
Veton Surroi, publicist dhe politikan:
"Para pesë vjetësh, do të uleshim në një fshat në Jug të Shqipërisë për një darkë bisede, Tani, unë dhe bashkëpunëtorët.
Në atë bisedë kaluam shumë territore; kaluam nga Çamëria në Kosovë, kaluam nga teknologjia në teknologji digjitale, kaluam nga një formë e të bërit politikë në formën tjetër, kaluam edhe aspekte të ndryshme të shijes së kafesë.
Rreth orës 4-5 të mëngjesit, kur ajo bisedë vazhdonte akoma, konstatova në kokën time se kisha të bëja me një njeri të pasionit të madh, me një njeri që pasioni e kishte kaluar në delir, ose duhet të ketë qenë diçka e tretë.
Tani nuk ndalej as në 5 të mëngjesit dhe priste të kalonim në temën tjetër të radhës që mund të diskutonim... Tan Hoxha është pjesë e theksuar e një Shqipërie, e cila vetë kërkon të dalë jashtë kontekstit të historisë, kontekstit që e ka paragjykuar deri tani".
Biks Aliu, përfaqësues i Ambasadës së USA-së në Tiranë:
"Unë nuk kam qenë këtu që të njihesha me të dhe të shihja ndryshimet, por shumë miq të mi shqiptarë më thonë që Shqipëria është një vend ndryshe sot edhe falë punës së palodhur të Dritanit.
Nga ajo që kam dëgjuar mund të them se Dritani ishte një udhëheqës i vërtetë, këmbëngulës, i fortë, por edhe me një ndjenjë padurimi. Sot nuk është aspak e vështirë që të shohësh frytet e punës së tij të palodhur, këmbënguljes dhe imagjinatës së tij.
Po citoj fjalë që iu atribuuan një prej themeluesve më të mëdhenj në Shtetet e Bashkuara të stacionit "ABC", David Sarnof. Ai shpesh quhej vizionar, sepse kishte një aftësi të veçantë, që të mund të shikonte të ardhmen. Mendoj që fjala vizionar është fjala më e mirë që përshkruan zotin Hoxha".
JETËSHKRIM I SHKURTËR
Njeriu që jetonte me "300 km në orë..." * Dritan Hoxha ka lindur në një familje të thjeshtë në Laprakë, në Tiranë. Ka humbur të atin që foshnje, është rritur nga nëna e tij, Zyraja, dhe me afeksionin e atij që do të kthehej në atin e tij shpirtëror, baba Jahon.
Shumë shpejt do të fillonte të njihej për pasionin e tij për "shpikjet televizive", antenat e lëvizshme që sfidonin muret, me të cilat kishte rrethuar mendjet e shqiptarëve diktatura. Nisi studimet për mjekësi, por shpejt do t'i braktiste ato. Në vitin 1991 emigroi, duke u larguar nga Shqipëria me eksodin e anijeve, drejt Italisë. Por u rikthye shpejt në Tiranë, tashmë i bashkuar me nënën e fëmijëve të tij të ardhshëm, Vjollcën. Ishte baba i tri vajzave dhe një djali, Itanit.
U njoh fillimisht për biznesin e kafesë, ose siç e pëlqente ta quante, "biznesin e një malli që kushton pak, por konsumohet shumë". Ishte biznesi i parë i tij, që jo rastësisht do ta identifikonte edhe me vajzën e tij të parë, Lorin.
Por kafeja ishte vetëm fillimi. Teknologjia dhe media ishin dy ëndrrat në sirtar të Dritan Hoxhës. Ëndrra e tij zuri të ngjizej pikërisht atëherë kur shumë shqiptarëve iu thyen ëndrrat, në vitin e mbrapshtë 1997. Një vit më vonë lindi Redia, vajza e tij e tretë, po në të njëjtën ditë lind edhe "Top Albania Radio" (14 shkurt). Edhe sfida radiofonike ishte pak për ta kënaqur.
Fakt i kësaj sfide të madhe, kryesisht me veten, është krijimi më pas i "Top Channel"-it, ose siç e quajti një nga bashkëpunëtoret e tij në këtë 1-vjetor, "aseti më i madh që na ka lënë Tani, por edhe ngushëllimi më i madh pas humbjes së tij".
Dritan Hoxha humbi jetën në një aksident automobilistik, në orët e para të mëngjesit, mes 22 dhe 23 majit 2008, pas një darke me një grup miqsh të ngushtë dhe kolegësh. Aksidenti tragjik ndodhi në orën 01.50 minuta në bulevardin "Bajram Curri" në Tiranë, përballë ish-ekspozitës "Shqipëria Sot". Bashkë me Hoxhën humbi jetën edhe 28-vjeçarja Entela Hysko.
*SHËNIM I REDAKTORIT: Të dhënat e jetëshkrimit të Dritan Hoxhës, përdorur në këtë material, janë marrë prej fjalës hyrëse në 1-vjetorin e vdekjes. Të cituarit në artikullin e mësipërm ishin të gjithë pjesëmarrës në këtë ceremoni |
| |
|