|
| Ketu postoni POEZI shqipe | |
| | |
Autori | Mesazh |
---|
PllumExe Antar/e
Numri i postimeve : 540 Filloi me : 26/05/2009 Mosha : 27 Vendodhja : Ne procesor 3 MGHZ
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:29 pm | |
| DENOCIM
Perëndesha djallëzore pre e komplotit familjar e martuara shumëherë bija e njerkës kurvë...
babi më thotë: çdo gjë është politikë...
Shko ne krye te faqes | |
| | | PllumExe Antar/e
Numri i postimeve : 540 Filloi me : 26/05/2009 Mosha : 27 Vendodhja : Ne procesor 3 MGHZ
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:29 pm | |
| I HUAJI
Ku mbete atdhe vend i atdhetarëve pa dhe
ku ta kërkoj rritën djepin përkund maleve
ku të takoj një ç'pjesë të botës paske ikur...
si qenke bërë nuk të njoh 2imi je - atdhe pa emër | |
| | | PllumExe Antar/e
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:30 pm | |
| LUFTËTARIT
Pse jeta për pushkë pse vdekja për nder
pse lumëgjaku për LIRI
RRITË Vendkalime ura mungon
mendtakime veprimet heshtin
kopsht me lule s'ka dashuri
ç'u bë bota - e qelbur po rritet
nga Arian Krasniqi | |
| | | PllumExe Antar/e
| Atyre
Atyre, Që gjithë që paten ia falen kësaj toke. Atyre Që maleve për liri u dhanë kushtrim. Atyre që shkruajnë faqet e lavdishme të një EPOKE. Atyre, Që bishen e plagosur e godasin në vesh e në sy. Atyre, Që me gjak e shkruajnë fjalën LIRI. Atyre, Që mesin e mesjetës e thyejnë mes për mes Me ata është ballëhapur Nëna, Që Kosovës i dha këtë Brez.
Ajete Zogaj | |
| | | PllumExe Antar/e
| Belbëzimet t'i fala ty
Ani pse nuk deshe kërshëri Belbëzimet t'i fala ty, o ishulli im, o zëri im o syri im!
Sa halle kishe: në tokën e veriut, ku s'ka as rrufe, ku s'ka as vetëtimë, ku s'ka as shije - në asnjë agim.
Belbëzimet t'i fala: të lidhura me short, në plazhin e detit - kaltrosh!...
Ja merri, deshifroj rrokjet: tuat janë, si realitet, jo - ëndërr nuk janë.
Qielli shkrep nga rrezet: një dashuri krahhapur, mes valëve, mes faqeve, mes gishtave, mes buzëve mbesin ngrohje, për tonat troje.
Flora Zeneli | |
| | | PllumExe Antar/e
| PËRBALLË VDEKJES (Naim Malokut)
Vitet i kthej në retrospektivë, Qielli alarmonte stuhi. Me pak fjalë i peshum ndjenjat, Një dhembje kishim te dy.
Do ta kujtosh atë natë, Për ardhjen tënde bënim festë, Kur të tjerët gëzonin Unë luftoja dhimben ta vdes.
Koha eci, Vrragë të mëdha, la, Por gjithmonë në zjarr të luftës Të pashë, vëlla.
* * * Po vij, T'ia them kuptimin jetës Aty ku trim me trima Po e sfidoni vdekjen.
Shqipe Bujupi | |
| | | PllumExe Antar/e
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:31 pm | |
| DASHURIA IME
U linde si feniks në zemrën time, Dhe zjarre përhape në shpirtin tim Ma mbushe jetën plot gëzime, E unë fitova një amshim.
O Zot, o shpirti im, O, jeta ime e shtrenjtë, O, fat i syve të mi e gëzim, Kulm i dëshirave të mia besim.
Para teje shpirti po shkrihet, e di, Dhe në vetmi zemra më tretet, Sikur të gjithë i shohin eshtrat e mi, E mu vetëm të vdes më mbetet.
Me zgjove nga vdekja, më the jeto, Preke shpirtin tim dhe i the gëzo, Ke jetën time që e la pa gaz.
Po unë nuk do të vdes, Se dua të jetoj. Sa të jem gjallë do të pres, Do të jetoj edhe kur ti vdes.
Agim Haziri | |
| | | PllumExe Antar/e
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:31 pm | |
| çKA TË PRES
Oqeanët e mbijetesës Synojnë të ardhurat e paqenë. Dhe shoh hijen time Duke u mbytur në kuvertën E valëve që e magjepsin.
Po shihja hijen time Që i perkiste të kaluarës E aroma e valëve Ngadalë po pushtonte Një krijesë të humbur Që fundosej Në vitet e kaluara të rinisë | |
| | | PllumExe Antar/e
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:32 pm | |
| çKA TË PRES
Oqeanët e mbijetesës Synojnë të ardhurat e paqenë. Dhe shoh hijen time Duke u mbytur në kuvertën E valëve që e magjepsin.
Po shihja hijen time Që i perkiste të kaluarës E aroma e valëve Ngadalë po pushtonte Një krijesë të humbur Që fundosej Në vitet e kaluara të rinisë | |
| | | PllumExe Antar/e
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:33 pm | |
| ISHTE AJO
Sa e çuditshme jeta, Me te parajsë, pa te ferr. Si i vdekuri në arkivol Pa pikë shpresë Për diellin, Aromën e saj Ndriçimin e hënës dhe... Po përsëritet e njejta E fytyrën e saj E ruaj në kujtesën time. E fotografia e saj Qëndron e mbyllur Brenda dyerve të zemrës sime. Ishte ajo. | |
| | | PllumExe Antar/e
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:33 pm | |
| 9 shtator 1978
Ja ku erdhe perseri si vjet me pare
Ja ku erdhe perseri si vjet me pare Thua se midis nesh asgje s'ka ndodhur Duket sikur malli te ka marre, Duket sikur pritja te ka lodhur.
Syte prape digjen zjarr i kalter Si dikur me flet me peshperime Veç ne shpirtin tim tani ka akull (Ah, te mos e kisha shpirtin tim!)
Dhe veshtroj e heshtur kaltersine... Ah,perse nuk ngrihesh e te shkosh? Mos me fol me kot per dashurine Une e di,ti s'mund te dashurosh.
Ti me the se qenkam e ashper, Ti kerkon nga une nje te puthur?! S'mundem;si ti puth syte e kalter, Kur ne shpirt ke vec uje te turbullt?
O,e di,ditet e kaltra ikin Dhe pas tyre vjen natyra gri Kaltersia,bari,zogjte zhduken... Vetem ti do mbetesh po ai. | |
| | | PllumExe Antar/e
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:34 pm | |
| Dashuri siberiane
Po bie shi...dhe ti je kaq larg Po ndoshta dhe s'dua te jem me ty Ky qiell gri... Ne shpirt- kaq akull Kaq ftohte ne shpirt. Si ne Siberi.
E megjithate, une te dua Dhe te dua shume , cuditerisht Po qe se te urresh eshte njesoj si te duash Te urrej dhe te dua njekohesisht
Te urrej per ate , qe me prishe qetesine Te urrej, pse erdhe tek une Per cdo gje te vertete dhe cdo gje te dyshimte Te urrej dhe te dua kaq shume
dhe ne shpirt kam dimer, gjithnje dimer Nje ftohtesi pa fund dhe pa ane Ne sa grade nen zero paske lindur Dashuria ime siberiane
Ne te tere qenien time bie shi Dhe ti nuk je. Dhe ti je kaq larg Kam deshire per ty, kam nevoje per ty Dhe prape s'dua te jemi bashke | |
| | | PllumExe Antar/e
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:34 pm | |
| Per ty
Lekunden pishat nen rete qe ikin Ikin e ikin rete neper shi... Une pres te shoh pas reve pak qiell Ashtu sic pres pasditeve , te me telefonosh ti
Po ti s'dukesh gjekund. Ku paske humbur, Ka kaq dite qe pres. Dhe bie shi... Si mund te jetoj, pa pak qiell te kalter Si mund te jetoj, pa zerin tend, pa ty
Ti do te vish, une e di, do vish patjeter Po une dua te vish tani , neper shi Pastaj rete do te ikin dhe do dale dielli Po une dua diellin te ma sjellesh ti
24 mars 1978 | |
| | | PllumExe Antar/e
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:35 pm | |
| Vjeshtes
Ajo vjen gjithnje me lot ne sy Dhe druret dhe qiejt zbehen, perloten Pastaj tok me eren uluri, uluri- Duket sikur qan per tere boten
Ajo shpesh zbret si mbremja e arte Ne qiejt hena bredh e vetmuar Dhe peshperisin fletet mijera fjale Sikur te zbusin dhimbjen tende duan
Ne shpirt mblidhet qetesisht trishtimi Ajo te sjell kaq ngushellim, kaq ngrohtesi A thua e kupton c'eshte Mjerimi E c'eshte Brenga duket se e di
Vec kete vit sikur nuk po e njoh Si erdhi keshtu me kaq zymtesi C'po derdh mbi ne zemerimin e ftohte Vetm shi, vetm shi, vetem shi
Dhe po me mbyt ky qiell i erret... Dua ta pyes perse me mban meri Dua t'i lutem te mos jete kaq i eger- Edhe pa te ne shpirt, kam kaq merzi.
Dhe pa te mbi bote ka kaq akull Qeli te lageshta dhe hekura... Kur varrosen per jete te gjallet Si nuk ngrihen te bredhin te vdekurit.
Dhimbja ime s'e duroka heshtjen Mua malli c'me zhuritka ne vetmi Ti eja, qajme bashke, moj vjeshte Eja, bashke te mallkojme neper shi | |
| | | PllumExe Antar/e
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:36 pm | |
| Mars
Pas xhamave te trenit kaloi nje kumbull Mbuluar me lule te bardha Ne sfondin e cveshur si nje enderr humben Perfytyrimi i bardhe i dashurise se pare
Do ngrohet toka dhe lulet e bardha Do te lidhin frutet-kokrra Keshtu dashuria do te jepte frutin e saj Sikur ditet mos ishin aq te ftohta
Ngrica i rrezon lulet pertoke Dhe deget mbeten krejt te zhveshura C'mund te thuash per lulet e bardha Te rena, te shkelura, te perqeshura...
Pas xhamave te trenit kaloi nje kumbull Me lule te bardha mbuluar Ish teper e bardhe dhe teper e bukur Fatin e saj per ta duruar
12 Mars 1980 | |
| | | PllumExe Antar/e
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:37 pm | |
| Nate pa gjume
Mbreme prape nata ish e qete Permbi pisha erresira ra Nxorri koken hena qe nga rete Po askujt asgje ajo s'i tha
Prape mbreme vezulluan yjet Prape klithi qyqja me trishtim Peshperiten fletet neper pyje Druret ulen deget, psheretine
psheretima endje neper nate Psheretima mbi ballkonet ra Foli neper gjume nje nga grate Po askush nuk e kuptoi c'tha
Fiku driten fqinji si gjithnje Mbylli librin heshtur, u largua Dhe pastaj...asgje, asgje, asgje Dhe keshtu me jave, dite dhe muaj
1976 | |
| | | ScientisT-BoY Antar/e
Numri i postimeve : 217 Filloi me : 27/05/2009
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:50 pm | |
| “Mejdani i Mujos me Balozin” Trimi Muj' ne bjeshk' me gjua ne kambe trimi a varrua Hajt, Baloz, gjokun me ma pru Shkon Balozi gjokun me ia marre
- Bjerem uj' Kune, po du me pi! Shtrin doren njet me ia dhane mas berrylit kerahin ia kape n'vidhe t'gjokut Kunen ma ven per krajlie e njaty e a nise
Mir' Muji Balozin e heton mrapa Balozit i asht vu Thojt' ne fyt Balozin ma kape nen veti Balozin ma rrzon krye e krah' me shpat' ia shkurton. | |
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:51 pm | |
| “Muji vret Paun Harambashin” nji çardak për vete p'e mbaron bjeshkve dhentë sa mirë po jua l'shon Shih, prej Mujit frika e kish ngranë mos ndoj sherr, po, Muji ia mbaron! digjo ç'bani Paun Harambashi -Pse nuk çohem, - tha, - me u veshë e me u mbathë me ra, - tha, - te kroni i Jutbines? Mos pa shoke at’Mujin e zatet n’mujsha pushke hajnisht une me ia dhane
ia la vetes, po, edhe nji nam Veshet shpejt Pauni u shtrengua per mejdan sa mire qe asht gatue Pse asht shka, hakun mos me ia ngrane shume ish’ qene Pauni trim me nam Si vetima te kroni po shkon fsheke vracin ne pyllin e zi edhe vet n’zhavarr sa mire ka hi shih sa mire ne zhavarr asht palua
pritke shkjaku Mujin per me shkua Ngjoni shkoke aty c’ka asht mbarua tridhete cika ne kambe ishin cua shkuen te kroni t’shkretat uje me marre c’po u prijke Ajkuna e Bardhe I lane fjalet te kroni po shkojne me e mbushe kanatata po fillojne dhe kanatat sa plot i kane mbushe Duel Pauni bash sikur arushe
Shih Pauni cikave u bertet me kamxhik ka nise e po i prek permbi tesha gjakun po jau qet bash si kingjat po i fillon perpjet te cardaku horri po i qet Kur ia mbrrini nje plak me gjok te bardhe ish hajvani, po, si shpend i bardhe Prej zhavarri Pauni kish dale edhe plakut gjokun ia kish ndale
e rrxoi plakun, krej e ka llomite i ra cizme e ia then brinjte e la plakun, gjokun ia kish marr Shih, nji leter Pauni mbaroi n’Jutbine Mujit letren, po, ia coi po ne leter Pauni c’po thote? -Ku je, Muje, he, zoti ty te vrafte! Nam te madh dynjaja per ty ban nuk ka krajl haraci qe ta pa
Por nuk asht per ty, Muje, qysh kane thane qe, une bjeshken, Muj-o ta kam zane pa travnine une ty po t’i lshoj gjane A s’te vjen marre, o Muje - i kish thane Sa tue qeshe ai Muji qenka cua po i bertet asaj te lumes grua -Kafe t’zeze e duhan me m’gatua Cohet Muji kadale asht shtrengua e p’e merrke at’gjokun e bardhe
e i hipi Muji atit ne shale Kur pa gjoku bjeshken qe ka marre sa p’e rrehke, po, fushen me kambe sikure rrfeja bjeshkes i dha gjame te cardaku ushtima po shkon Drodh Pauni, Ajkunes i ka thane - Qe, kaq kohe ne bjeshke une jam kurre per t’kthjellet nuk kam ndie gjame! -Nuk asht gjame, - Ajkuna i ka thane –
tash, po ngjet, asht nise baci me ardhe – Kah cardaku gjokun Muji e con i dripi gjokut e pushim p’e ban ish zhegite e gjoksin p’e zbulon Prej cardakut Pauni shikon nis Ajkunes ai e i ka thane: -Qysh m’u vesh Muji n’ngiq t’zi?- Krejt ne lesh ai trupin qysh me e shti? – Shih sa gaz Ajkuna ka perpi
-Po t’rrejne syte, Paun, e s’je kah di Baci Muje s’asht vesh n’ngiq te zi asht i leshtun gjoksit bytevi asht i leshtun ne gjoks e ne krah si asllani qe del neper mal A ia sheh, Paun, vetlla e mustake? Shihja syte, Paun, si i jane pergjake! -Digjo ktej, Paun, - Muji kish thane – Kollaj asht , - tha, - me lidhe fmi e pleq
Kollaj asht, - tha, - cika me grabite Kollaj asht – tha, - pleq ne llom me qite Del mejdanin me nda me kreshnike! A po cohesh mejdanin ta ndajme? – i tha Muji e hipi n’gjok te bardhe - Ndiqem prapa, Paun! – I kish thane Nisi gjokun lendines Muji me ike shih, permbas Pauni ia ka nise Kush me e zane at gjokun, po, te bardhe?
Si shpend me krahe vrapin e kish marre Kur e ngjoi Pauni me gjilit ishte gjoku sa fort i shperdhite n’te dy gjunjet gjoku ish qene pase rrxue mbi krye Mujit gjiliti i ka shkua e tri bjeshke, tha, po, i kish kalua Kur a dredhe, - tha, Pauni, me ike fort p’e gjuejke Muji me gjilit bash si rrfeja gjilit ia ka ngjite
po kish ndeshe gjiliti ne celik Qatehere trimat shpatat i kane qite qafa-qafa atllaret kane afrua t’madhe Muji sa iu ka gerrmua - Sjell perpara, Paun, c’je tmerrua?!- Shume i djathte kish qene, po, Muji vete me shpate shpaten sa mire po ia prêt! Jane thye shpatat edhe jane coptua prej atllareve t’dy n’lendin jane gjua
gjoks per gjoks, po trimat jane zatete tre sahate, po kane dredhe e kan zhdredhe prishe e kane ate mejdanin krejt thoshje laver asht ba, qe, tri vjet N’kokerr t’shpines Muji e ka gjua e lendines zharg shkaun p’e ngrehka me i cope shpate, - tha, - kryet po i prejka Kshtu m’kane thane, atje une nuk jam kane s’asht cudi, se trimat gjithcka bajne.
Shpjegime: Harambashi – Kapedan i krajlise Harambash ka kuptimin – Kryehajdut telqi – shtroje lekure qe vihen ne shale te kalit sejmene – roje cardak – ketu me kuptimin e cadres zatet – e ndesh, e takoj palua – eshte fshehur zhavarr – lloj bime barishtore kanatat – ene prej balte; shtambe bash – tamam kingjat – qengjat llomite – e ka dermuar, e ka perbaltur travnine – pa taks, pa pagese marre – turp gjame – ketu ka kuptim potere e madhe, bubullime drodh – u kthye baci – vellai (me perkedheli, por edhe nderim per me te moshuar) dripi – zbriti zhegite – e kishte zene vapa ngiq – nje lloj veshjeje me lekure deleje te zeze bytevi – krejt, i/e gjitha gjilit – shtize e shkurter, me çomange ne njeren ane, si topuzi shperdhite – i shkathet, i ushtruar *shume i djathte – i shkathet, i shpejte gjua – u hodhen, u turren ne lendin laver – toke e punuar | |
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:51 pm | |
| Pushka ne kete kenge eshte nje element qe eshte shtuar me vone, duke e kenduar kengen brez pas brezi. Nje element tjeter historik ne kete kenge eshte organizimi i dylyftimit. Sipas rregullave te asaj kohe, caktohej me short se kush do te iket e kush do te qellonte i pari. Ky i fundit kishte me shume mundesi per te fituar. Ne kete kenge, Muji ia le vullnetarisht kundershtarit kete mundesi. | |
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:52 pm | |
| “Omeri i ri” Edhe ‘i leter po m’i a con Letren plaku po m’a kndon E me lot ai po e loton: -Sot nji jave n’mejdan me m’dale Ka qite cika e i paska thane: -Pash nji zot, babe, qi t’ka dhane Shka asht letra, qi po e kndon E me lot fort po e loton? -Le, mori cike, ty zoti t’ruejte!
Rrezikzi kishem qillue C’se kam le mos me gezue Mue balozi m’lype mdjdan Un jam plak edhe jam zhgrehe (kam rene) Nuk po muj me dale n’bejleg (dyluftim) Ka qite cika e i paksa thane: -Aspak, babe, ti dert mos ki kur t’dale drita, ajo dalte e bardhe ke m’u vesh, babe, ke m’u mbathe
per me ra n’Agaj t’Jutbines Agajt s’t’lane jo me u korite Kur ka dale drita, dalte e bardhe Mire asht veshe plaku e mire asht mbathe Per Jutbine heret asht fillue Tridhet Age m’kuvend m’i ka bashkue Hallin Agvet mire jau ka dertue (ka qare hallin) Mue balozi m’lype n’mejdan M’lype n’bejleg me te me u pre
Pash’i zot, Agaj, u ka thene Un jam plak e tash jam mbete Kurrsi Agajt me goje nuk kan fole As me sy nuk po e shikojne Shum-e paret plaku po jau njehe Nuk ndigjojne me i preke me dore Shpejt ne kambe plaku kenka cue I ka hipe gjokut e a fillue Ne shpi t’vet kur paska shkue
Ka nise cika e po e pevete -Babe a mujte, Agajt, a i ke gjete? -Bet ne zotin, cike! Si m’ka dhane S’ndigjoi kush paret me i preke S’ndigjoi kush mejdanin me m’a hjeke -Hajt, bre babe, hic me u ngushtue Per baloz sot m’ke djale mue E s’t’la, babe, un ty me shkue -Le, bre cike, ty zoti t’ruejte!
Sot dy jave nuse vijne me t’marre Po n’mejdan si ke me dale Po n’mejdan si ke me shkue Kryet balozi me t’a shkurtue Dy here marrja mue me m’mlue Plak pleqnije me u shnjerzue? Po shtrengohem e po shkoj vete: Nuk baj dam edhe me mbete Hic bre cika vesh nuk kish’ marre
Shpejt ne kambe ajo kenka cue Mire ashte veshe edhe shterngue Tu berberi na paksa shkue Sikur djale kryet e ka rrue Sikur djale n’ftyre me t’u duke S’ka mujte baba i vet me u ndale Ka nise plakur atehre me e sue (mesue) -Permjete drumeit, cike , tuj shkue Burri m’drum te ka qillue
Kur te shkojsh n’at katund me ra Aty asht sheher i madh Njajo kulla, qi asht ma e bardhe E tri katesh bojen e ka E burrit t’yt ajo ka qillue Rueju n’dere, pra, mos me i shkue! M’i ka hipe gjogut ne shpine T’madhe gjogut i a ka dhane dorin Kur ka ra n’at katundin e ri
C’po shikjon cika me turbi M’a ka vu doren ne ball Nate tuj erre, dielli tuj ra Bet ne zotin cika qi ka ba N’be t’zotit si ish’ betue N’konak burrit per me i shkue I a ule gjogut , burrit i bje n’dere I thrret t’madhe e i trokate nji here Dikush gjegje e jashte ka dale:
-Kush je ti – thote – more djale? -Mysafir a don me t’ardhe? -Ti hoshgjelden – te i ka thane n’podrum gjogun i a ka cue kan hi n’ode e kan pushue i a pjeke kafen me sheqer i a ka dhena e ne dore e merr kah te pin po e vndon oroe (po e ve re) ne fyt kafen i a shef ka i rrqet
sa fort djali si asht ngushtue paj te nana – tha – paska shkue ka qite nanes Alia e i paska thane: -Bet ne zotin, mori nane Mysafiri, qi na ka ardhe Paj per seri m’a ka lkuren e bardhe Kah e pin kafen n’fyt i a kam pa Shoqi i tij kurre nder ne s’ka ra Shka i ka thene baxhija e shkrete
-N’mos bre femen, bir, do t’jete? Epja fyellin a thue po i bjen Epja i’ here lahuten n’dore Qitni strugen e unaza lodroni! Mire kan hanger e mire kan’ pi M’a pvete djalin prej kah je Po m’i thote: Omeri i ri I a ka dhane fyellin n’dore: Mjaft bukur po m’i bjen
Shpejt m’i luen gishtat e dores Mire m’ia shjtejn frymen e gojes I a ka dhane lahuten n’dore: Mjaft bukur po m’i bjen E ma mire me kange po e ndjeke Kan qite strugen e kan lodrue Tri here djalin e paska cue Sa fort djali qi ashte ngushtue Shpejt te nana – tha – paska shkue
Ka nise nanes – tha – me i diftue: Tri here kapuca qi m’ka cue E lahutes mire i ka ra Edhe fyellit si ma mire nuk ka Probatin – nane , po e xa Sa mire nanan a kujtue Ka marre djalin e m’aka sue: - Hajtni n’ode t’dy per me shtrue Po n’kjofte femen ka m’u diftue
Gjume ne sy nuk ka me i shkue Te dy n’odre kan shkue me ra T’mira teshat m’i kan gjete Se shkoi nata cika kishte fjete Edhe djali tuj na ruejte Po hic cika s’kishte luejte Kur ka ague tha drita e bardhe Tha – te nana djali kishte dale: -Bet ne zotin – tha – mori nanae
Si ka ra njashtu ka ndjehe Ka qite nana e i ka thane: -N’meshteri me dale n’dugaje Me na ble fyellin prej pirinxhit Me na marre furken e praruet N’dere te dyja me i a vndue Ne kjofte femen mos m’u kujtue Ajo furken ka me shikjue Sa shpejt djali qi a nise
N’meshteri – tha – kenka shkue Fyell e furke - tha – i ka marre Fyell e furke mire i ka pague Ka marre rrugen e asht fillue N’der t’odes Omerit i a paska vndue Shpejt asht veshe cika e shpejt asht mbathe Paj ne dere – tha – kah ki’ pa’ dale Shtjelm bre furkes i paska ra M’a kap fyellin n’at dore t’bardhe
Kurrsi ciken pisk s’po e xane Kan pi kafen me sheqer Fjala fjalen mire po e qet Kqyr Alia shka i ka thane; -Probatin, Omer, me t’xane Bet ne zotin Omeri i ka ba -Sot n’merak ty nuk po t’la Ktij balozit do t’i dal n’mejdan Zoti e din si kam m’u da
Per ne kjofte rrezik me m’pre Edhe kryet mue me ma trete Marak ti per mue pse me mbete? Paj ne kjofte nafake per me pshtue Ksajt kah shpija kam me u diftue Atehere Alia – tha – e la me shkue I ka dhane doren e cika asht fillue Ne shpine te gjogut si i ka ra I a ka dhane t’madhe dorin
Aty mire si ka pushue Ka lute zotin me i ndihmue -Zoti t’vrafte, Omer, - i paska thane – Qi t’ka lane Muja ktu me ardhe Kenke i ri un sot me t’carte S’tutet burri – tha baloz, me fjale Cili shoqin po e ndjek ma pare? Te dy n’gjoga jane zatete Ik ti djale, balozi te i ka thane Edhe mprapa ciken poma ndjeke Se sa vrap gjogat m’i kane lshue Se sa rebtas m’topuz kenkan gjue Sa fort cika i a ka ruejte Shpte per shpte atehre kenkan dredhe Te dy shpatat – tha si i kan ndeshe E balozit dy copesh po kputet Nj’atehere cika shpate po i bjen Dekun n’toke kjo po m’a qet
M’i zdrype, gjogut , mbi te kcen Kurrsi kryet s’po mund i a merr Kaq per serei t’madh qi e kish ‘ pase Athere gjogut m’i bertet” Hajt bre, gjog, zoti ty t’vrafte! N’qerrazhi po due me t’shite E qymyr me bajte me ty N’mnere qymyrin gjogu e pat N’stom te lugut n’dy gjujt ra:
Sa n’tdy gjujt gjogu ka pushue Ngjat balozit cika asht shtrengue E ka mrrote (e permblodhi) e n’shpine e ka vdue Ka marre rrugen – tha – per me kthye Ka marre rrugen n’shpi me shkeu Bash te i shoqei – tha kish ‘ pushue Qeft po bajne – tha – tu kendue e tuj pi M’kan shtrue buke edhe jane ngi Kan marre lojne me lodrue
Ka nise drita me ague Asht ba gadi cika me u fillue Don Alia – tha – per me e ndalue -Ku po don, Omer me shkue- Probatina na sot pa u vllaznue? Bet ne zotin – Omeri i paska thane – Kurrnji pare me vedi nuk e kam Besen e zotit – tha me t’a dhane Se sot nji jave ne darsem kam me t’ardhe
Se sot njijave ne darsem kem m’u pa Probatina atehre na kem m’u ba Njatehere Alia i ka besue Asht fillue cika e n’shpi ka shkue M’i ka dale plaku – tha – ne dere M’asht gezue baba – tha – nji here Tane Jutbinen – tha – e ka bashkue Per gjithe dite tuj pi e tuj kndue Erdh Orogu (koha e caktuar) nusja per me shkue
‘I qind darzmore Alia i paska cue Mire fejtaret fejve (fyejve) po m’u bijne Mire kalorsit gjogave , po m’u rrijne Kangataret s’po pushojne nji here Pushke tuj qite, dajre tuj ba Ne konak Alis i paskan ra Njimi vte darzmore bashkue m’i ka Mire me hanger – tha – u kish gatue Rreth e rrotull Alia tuj shikjue
Kurrkund porben – tha me sy s’po e shef Kurrrkund proben – tha nder shok nuk e ndan -Ndalje kangen – tha dajre mos me ba Se’i probatin – tha – mue m’paska deke Sot nji jave tu un – tha – mik m’ka fjete Besen e zotit ai mue m’a ka dhane N’kjosha gjalle pa t’gzue s’due me t’lane Nder darzmore mue t’parin ke me m’pase Pushoi kanga, - tha e pitas gjithkush mbet
Se as me shoqin kurrkush ma s’po flet Shka po i thot nusja vjerres s’vet -Me m’a thirre Alin ne dere N’dere te odes Alia paska dale I a ka thane nusja nj’a dy tri fjale I a ka thene nusja e i ka ba be N’dac Ali me m’vra e me m’pre Mik sot nji jave ktu mue m’ke pase -Hajt ty hajrin per me t’a pa!
N’ode te miqt Alia paska shkue; -Nisni pijen, shoke, nisni me kndue; Probatini tek m’ka ardhe mue Kshtu m’kan thane, se atje nuk jam kane | |
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:52 pm | |
| “Vajtimi i Ajkunes” Kur ka dale nder Lugjet t’Verdha, atehere nana hanen ka mallkue: -T’u shkimte (shofte) drita ty, o mori hane, qe s’ma çove ate nate nji fjale, n’Lugje t’Verdha, shpejt me dale bashke me hy n’nji varr me djale!… Kur ka shkue te varri i djalit, ka pa ahin treqind vjec, ahi ishte rrema-rrema, nji ma t’bukrin mbi varr po e shtin
Mire po pshtetet per dege t’ahit pikon loti mbi varr te djalit Kane lane kangen zogjte e malit, kane lane kangen me veshtrue! -Po a s’e din se kush ka ardhe, qe nuk cohesh per m’u fale, more i miri i nanes-o? Amanet, o more bir, dil nji here ksi burgut t’erret,
fol me nanen qe t’ka rrite s’m’ke lane kurre kaq shume me prite!… More Omer i nanes-o; A thue gjokun me ta prue? Dil nji here per me lodrue bjer nder gurra me u freskue kerko majat bashke me zana se ty varrin ta ruen nana, mori i miri i nanes-o!… | |
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:57 pm | |
| Martesa e Halilit Kane gjete lumin ngri akull Kane nise vashat me lype krojet Kane gjete krojet tane ngri hej! Ka dale Muji me kreshnike A thue ndeshet me ndoj gja malit Sa shpejt diellin ma zu reja! Shpejt ma endi njei pelhure t’gjane e t’gjate E ia ka veshun majat rreth e rrotull Qe kur jane kap trimat-o te lumi
Kaq perzi i ka fryma e plajm e re Askurrnji shoshojne trimat s’po e njohin Ngrine trimat, u sharruen Por n’breg t’lumit – kulla e Mujit T’tane per darke Muji i ka ndale Kqyr cka bani Gjeto Basho Muji E ka vu nje barre dru t’vogel ne zjarr Treqind vete prihere m’u nxeh… Sa shpejt fryma burrave u ka ardhe
Sa shpejt gjaku trimave po u nxehet! Kane marre llafin e po llafiten Kane marre gazin e po gazmojne Kane nise trimat Mujin, po pyesin -N’vater tande, Muje, kemi qellue mos na ki rande per nji fjale… Qysh Halilin s’e martove?… Jane martue krejt mosha e tij… Djemt’e tyne n’loje te tane kane dale
A t’u dhimbsen paret per me i dhane? A t’u dhimben dasmat per me i ba? Tutna djalin dikush po na e rre Shpesh e shpesh po bie n’Kotorre t’Reja Rob te gjalle djalin po e zane Le konakun, Muje, po ta fikin Ma zi fisin, Muje, po na koritin… -Faqebardhe, more shoke,ju qofshi Se mire hallin po ma ditki, burra!…
Ju t’pavllazen shoke s’keni qellue Kujt po i dhembe dasmat per vlla t’vet? Ky edhe s’asht or burra cub flligshish Mire e njihni se asht daji trimnish- Atehere djali ka nise me fole -Kah kam vlla e kah kam moter vdeksha para n’u martofsha se gjithe grate e Krahines ku jane se gjithe vashat e Jutbines ku jane
bash si motra qe po m’duken dheu m’ka mblue e fat s’i qita vedit po s’e mora Tanushen e kralit E une Tanushen vete e kam pa Gja ma t’mire s’sheh njeri nen kete diell Vetulla e saj e drejte si fiskaja Shtegu i ballit si shtegu i malit Kur merr hana me prendue Syni i saj si kokrra e qershis
E ka qerpikun si krahu i dallendeyshes Fytyra e saj si kuqet molla n’dege Hunda e drejt-o si kalemi i Tushes Goja evogel si lulja qe shperthen Dhambet e bardhe si gurezit e lumit Fill mbas shiut, kur po i shndrit dielli Qafa e saj si qafa e pellumbit Shtati i saj porsi shtat cetine Mishi i dores posi rremi i shemshirit (lloj druri)
Por n’qafe m’paci mor Bjeshket e Nalta Kurrrkund nji shteg qe nuk me late Per me dale deri ne Krajli!-
Sa mire nama bjeshket m’i paska gjue! Sa shpejt deti ka ndigjue!
E e ka cue nji fryme te forte E e ka cue nje fryme te nxehte Bijne orteqet neper gropa Ushtojne malet si prej motit! Por tri dite e ma s’ka zgjate A shkri bora e ka ra n’lume Por tri jave e ma s’ka zgjate Cka e ka ba lumi ate te bardhe? T’bardhet e bjeshkeve krejt e ka mbyte n’det
Cpo kendojne bilbilat n’mal c’po lodrojne femija n’fushe -Shpejt me dale te t’bani (stan ne bjeshke) se ka shperthye ahi! – Atehere djali Mujit i ka thene: -Qetash gjokun , Muje, ti me ma dhane… Atehere djali i ka kcye gjokut n’shpine: -T’mire u pafshim! – Mujit i ka thane Ka marre rrugen per krali
Dy here djalin kurkush s’e ka pa Kalojne male e kalojne lugje Kalojne breshte (pyll me bredha) e kalojne ashte (pyll me ahe) Kalojne dite e kalojne net… -C’ka ka hana qe s’po del? Kane pyet bilbilat e malit Pritni pak more zogjt e malit Ju me kndue tjeter pune s’keni Hana sonte ka ndodhe zane
Ka nji ndore (ne mbrojtje) me percjelle…- Qatehere djali sa kish ra n’breg t’lumit Ka lidhe gjokun brenda ne nji imshte (ahishte me drure te rinj) Imshta ishte tane ahishte Vete shatorret neper muzg te nates po i lyp Kur ta mbrrite te cadra e kuqe… Ka zane vend permbas nji lisi Rranjet e lisit shpernda ne lume… Sa urtisht djali qe po e msyn (sulmon)
Ma ka nxjerr thike ma te mprehten Kamba-doras asht avite… -Po ket fytyre ku e ka pa qe po me gjet me te Halilit?- Ma gjate djali s’ka durue: -Po je a njeri qe ke bese? -Te thafshin krahet more djale i ri se fort thelle qe paske hy!… Hajde brenda, kopil (djale i shkathet); - po i thote
Se ja vdesim te dy pernjihere Ja te dy kemi shpetue!- Atehere djali brenda ka hy E ka marre vasha per dore Shpejt e shpejt te nj’ode i prin… I ka zgjedhe nji pale petka ma te mirat… Krejt si cike djali po ngjan… N’breg te detit, permbi shkamb Dymbedhjete katesh kulla e nalte
Kurrkund shoqen nuk e kishte Treqind hapash kulla e gjane Te tana ballet guri te lemue Anash krejt guri te latue Latue shkambi prej mermeri Aty gurrat me flladite Aty kopshti me u mahite (per te kaluar kohen) Aty velat me valzue (per te lundruar) Me valzue per shpine te detit…
Me Halilin brenda kane hy… Sa fort shpejt kralica gati asht ba!… Kur ka pa sokol Halilin A dredhe mbrapsht si dridhet gjarpni… Edhe deren e ka shkrepe (ka hapur me force) Fill te krali paska shkue… -Te kane ardhe cubat e Jutbines e ty kullat t’i kane zaptue erzin marre, cikat cnjerezue! -
Krali shpejt qenka shtrengue t’dy prej krahu krajli i ka kape… n’burgje t’thella Halilin e ka ndrye rrugen e madhe Tanushes ia ka dhane Mire po e ndal Jovani (nje mik) e po e pyet: -C’asht ky vaj Tanushe lum motra? – i thote- Se kso britme kure nuk kemi ndi! -Rob kane zane Halilin e Mujit e mue rruget tata m’i ka dhane
ma per t’gjalle te shpia mos me kthye!… Nji fjale Mujit te dera me ia cue Me i ra mbrapa Halilit sa ma pare Ndryshe djali n’tburgje t’u ka kalbe! – E ka gjete nji njeri te beses Menjihere Mujit naten ia ka nisun N’nestret nadje djali asht kape te kulla Nji ka nji punet ia kallzon Mujit T’madhe burri paska nise me qeshe:
-A t’kam thane taraku (dem, mezat) i Kotorrit se Kotorret kane me ta hanger kryet?… Ka dale trimi ne beden te kulles Me nji kushtrim ka thirre Jutbine e Krahine -S’kam cka u them more aget e mi vec me koriti sokol Halili Me u shtrengue burra si te mundni Se dita e vdekjes ma e veshtire nuk vjen! – Kane ba ashtat trimat me ushtue
Kane ba lumin trimat mu turbullue Kane ba gjoket trimat me fluturue E t’jane kape te Kotorret e Reja… Neper rane t’detit Muji i ka shpernda: -Ver me goje mos guzoje kush me ba… Se shume njerez qenkan mbledhe n’Kotorre! Me kushtrim krali i ka thirre – Midis logut asht nji djale i ri Hekrat duersh bugagite (prangat) kambesh
Ai asht Halil aga i ri Mbare Kotorret me ate po qeshin: -A po e sheh Halil, vdekjen me sy? Kurre ma ngushte, Halil, a thue ke qen? Kuvend burrash djali paka shtrue… -S’asht ngushte njeriu deri n’dite te vdekjes -Fjalen e mbrame ne pac me e fole se ty jeta m’at hu t’u ka sose!… -Pese dekika (minuta) liri me me dhane:
Tjeter t’mire ne t’paret nuk na kane lane Kurrnji nesh mos me vdeke ne shtrat Por me shpate m’u pre tuj kendue…- Edhe duert mire ia shpengojne Ia kane dhane lahuten ne dore Kurrkush djaloshin vesh s’e ka marre Krejt po e kendon kangen ne gjue te pareve Qaty Muji neper fushe ka dale E e ka ba nji piskame te madhe
Jane shembe kullat gjer ne themele U trand deti me hy brenda Kane gjemue malet si per mot t’lig! Kurrnji trimat nuk po e lane me ike Lufte e rrepte aty qe po bahet Me dhambe trimat duen shoshojne me shkye Me dhambe gjoket duen shoshojne me e marre Notojne kurmat thelle ne det Notojne trupat neper gjak
Hic s’po lodhet Gjeto Basho Mujei Sa thelle trimi me paska hy!… Muji djalin e ka shpengue A turre djali si i terbue Gjalle me dore kralin e ka zane Me shpin ne hu ditet i mbaroi Qatehere burrat kane rroke unat (urat e zjarrit) Shpejt qyteti ka marr zjarr Ka marre zjarr krejt ne fund e ne maje
Sa fort Muji m’asht terbue! Aspak dhimbe trimi s’po ka As per kulla qe rrenohen As per t’vdekun qe shkrumbohen!… Tri here dielli ka prandue Tri here hana ka ague Kurrkund zjarri me pushue | |
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe Sat May 30, 2009 2:58 pm | |
| Fuqia e Mujit Coban lopesh zotnija e ka ba, Per gjith dite bjeshket Muja tu’i kerkue; Per gjith dite nder gurra t’u u freskue, Per gjith dite nder mriza tuj pushue Rruge as shtek pa njofte nuk ka lane
M’i con lopet gjithhere ku s’i’n kane ‘I nate lopet cobanit i paskan hupe E tu shpija nu’ka mujte me dredhe Buze nji shkambit m’u ndale asht ngushtue
Asht ule djali aty per me fjete Paj dy djepa aty ki’n qillue; E kan marre brimen e tuj kjajte M’asht avite Muja me i shikjue Po i pajton tuj i pekunde E t’dy djepat ika vun ne gjume Bardhe si drita dy Zana atehere kane ardhe -Ty, qysh te thone – Mujon e kan pvete- Zo’! c’te ka pru n’ket vend e shka t’ka trete!-
Muja atehere shka u ka thane Rrogtar lopesh un kam qillue Per gjith dite kto bjeshke i kam kerkue Mue rreziku sot ka ardhe me me ndeshe M’kan hupe lopet, e askund s’kam mujte me i gjete Ktu m’xu nata e u ngja per me fjete S’mylla sy prej vajit, qi kam ndie Ishin kane tuj kajte keta dy fmi Kurrkund carje fmia nu’m’kan lane
M’u kan dhimte e jam hudhe me i pajtue I pajtova e sa grima n’gjume i kam vdue Po Zo’! shka jeni me gjithe ket drite?- -Zana jemi, Mujo, tuj shetite, -Tuj u sjelle na njerzvet me u ndihmue, Ti c’fare ndere, Mujo, po na lype? Qi dy djepat na ike vu ne gjume? A don force, Mujo, me qindrue? A don lufte, Mujo, me luftue?
A don gja, Mujo, a don mall? A don,dije, Mujo a don gjuhe? Lyp shka te duesh Mujos te i kan thane Kqyr Muji atehere c’ka qite e ka thane: -Shpesh po m’ngucin cobanija Shum inad cobajt si me kane
Paj me force me ja u kalue un due Njana shoqes Zanat atehere i kan thane: -Tamel gjiut Mujit per me i dhane Tamel gjiut i kan dhane me pi Me tri pika djalin m’a kan ngri E ika fale Zoti kaq fuqi Sa me e luejte shkambin ma t’madhin -Kape gurin! - Zanat i kan thane Njimi okesh e ma guri ish’kane
E ka kap gurin njimi okesh Badihava peshue me duer e ka; Der n’nye t’kames vec e n’mujt ma Njana shoqes Zanat atehere i kane thane: -Edhe do tamel Mujos me i a dhane E ka marre tamlin Muji e e ka pi E ka kape gurin me e peshue Deri ne gju ai gurin e ka cue E ka ugje prap n’toke e ka pushue
Kqyre Zana sa mire ka thane: - Edhe pak gji Mujo me i a dhane I ka dhane prap gji per me pi Sa don Zoti t’i ka dhane fuqi E e ka marre gurin me e peshue Deri ne shoge (brez) gurin e ka cue E kan pa Zanat e kan kqyre Njana tjetres prap te i kan thane: - Opet (perseri) Mujit gji lypet me i dhane
E ka marre Muji gji me pi O! se c’po i ep edhe Zoti fuqi Kenka ba si me kane drangue Ka marre gurin me e peshue N’cep te krahit Muji e ka vdue Njimi okesh gurit i ka qindrue Njena shoqes Zana c’ka i ka thane: -Tjeter gji Mujit mos me i dhane: Pse tjeter gji Mujit per me i dhane
E batis dyrnjan ana-m’ane, Atehere Zanat Mujin po e zhgjertojne Se sa t’vogel qi po flasin: Permbi krye hana tuj i shikjue Permbas shkambit hija tu’u zgjatue Sa miqsisht me te kan kuvendue Kqyre Zanat, Mujit, shka i kan thane: -Probatin na, Mujo, duem me te xane: Fol ti, Mujo tash qysh po thue?-
-Tu t’jem ngusht, Zanat, me m’ndihmue!- E ka fale Zoti sabahin Ferk e ferk Muji kanka cue I ka gjet lopet e ne shpi ka shkue N’fushe t’Jutbines Muji kur a ra Bytym shoket e mbledhun i ka pa Se me Mujin aty i’n kene msue Me i a mujte Mujit tuj ladrue Kqyre seri Muji shka ka ba:
I a ka nise me cobaj me ladrue Send ma t’fortin me dore e ka kape Pese konope perpjete i ka dhane As kurrkush me fole nuk po flet Se me thue kur po i bjen Dekun n’toke gjinden po i qete Prej zotnis – tha – Mujit asht largue Prej zotnis – burri kur asht da Ka dredhe n’shpi - tha – nanen per me e pa
*Tha – I a ka nise Muji tuj punue *Tha – I a ka nise Muji tuj luftue! E n’sa lufta Muji si po bjen Ai gjith here me ndere si po del | |
| | | Sponsored content
| Titulli: Re: Ketu postoni POEZI shqipe | |
| |
| | | | Ketu postoni POEZI shqipe | |
|
Similar topics | |
|
| Drejtat e ktij Forumit: | Ju nuk mund ti përgjigjeni temave të këtij forumi
| |
| |
| |